Közadat program

Általános ismertető az általunk nyújtott segítségről

Az informatikáért felelős miniszter a csatlakozó intézményeket feladatuk sikeres elvégzésében a Közadat program létrehozásával támogatja.

A következő módokon kívánjuk segíteni az adatközlő/adatfelelős intézményeket:

1. Tájékoztatási, oktatási tevékenység

A törvényi kötelezettségekről, azok végrehajtásának lehetséges módjairól, a szervezési és műszaki jellegű kérdésekkel kapcsolatosan tájékoztatási szolgáltatást indítunk.
Az internetes felületen karbantartott gyakran ismételt kérdéseken kívül e-mailen és telefonon is segítjük a felkészülésben érintetteket.

Személyes konzultációval és szükség esetén workshopok szervezésével is támogatni kívánjuk az intézményeket.

2. Webes metaadat-szerkesztő és OAI kompatibilis szoftverek

A közadat sémának megfelelő leíró adatok előállítása kulcsfontosságú a keresőszolgáltatás üzemeltetéséhez. Ezen adatok előállításához webes metaadat-szerkesztőt fejlesztettünk ki.

Az elkészített leíró adatok közreadása és kereshetővé tétele, valamint az egyes hardver és szoftverkörnyezetekhez való alkalmazkodás érdekében JAVA, PERL, PHP és .NET nyelven elkészített OAI szervereket teszünk letölthetővé – természetesen forráskóddal együtt.

2009 szeptemberétől lehetővé vált a központi OAI szerver igénylése: ebben az esetben az OAI szerver telepítése, üzemeltetése a Közadat program feladata, a használata ingyenes.
Új adatgazdák a regisztráció során jelölhetik be, hogy rendelkeznek saját honlappal, de a központi OAI szervert kívánják igénybe venni, míg regisztrált és aktív státuszú adatgazdák az adminisztrációs felületen megadott e-mail címről kérhetik az üzembe helyezést.

Az OAI szerver programok használata csak a segítség egyik formája.

Lehetősége van az intézményeknek arra is, hogy saját maguk által beszerzett vagy fejlesztett szabványos OAI szerveralkalmazást használjanak.

3. Adminisztrációs felület

Az egyik legnagyobb segítséget az adminisztrációs felület jelenti.

Ezen keresztül lehetőség nyílik az adatfelelős számára, hogy a törvényi kötelezettségből adódóan a közérdekű adatok központi elektronikus jegyzékéhez és az egységes közadatkeresőhöz való csatlakozási szándékát jelezze.

Ezen a felületen keresztül célirányos segítséget kap a végrehajtási folyamat egyes szakaszaihoz. Itt férhet hozzá a közadatokra létrehozott sémákhoz igazított ún. OAI-PMH-2 kompatibilis szoftveralkalmazásokhoz.

Az egyre növekvő adatbázis konzisztenciájának fenntartása érdekében a csatlakozó intézmények csak alapos tesztelés után adhatják közre adataikat. Ezen a felületen keresztül lehetőséget biztosítunk mind a testre szabásra, a változtatásokra, mind a tesztelésre.

További kérdés esetén írjon az info@kozadattar.hu vagy az info@kozadat.hu címre.